Ez teljesen igaz. A WordPress kifejezetten úgy lett kitalálva, hogy komolyabb programozói képességek nélkül is lehessen weboldalakat készíteni. Maga a felület abszolút felhasználóbarát, logikusan van felépítve a menüje és rengeteg bővítményt lehet hozzákapcsolni, amivel a különleges igényeket is meg lehet valósítani ingyenes vagy fizetős verzióban.

Akkor miért nem készít mindenki weboldalt?

Attól, hogy egy felületet viszonylag könnyű kezelni, nem jelenti, hogy mindenki ki tudja (vagy ki akarja) használni az általa nyújtott lehetőségeket.

Egy WordPress oldal készítéséhez először szükséged lesz egy domain névre és egy tárhelyre. Ezeknek van egy (általában) éves költsége, amiket a tárhely szolgáltatóknál tudsz megnézni. (Én a Netmask céget szoktam ajánlani, az én tárhelyem is náluk van. Ezen az affiliate linken találod őket!)


Erre a tárhelyre kell feltelepítened a WordPress-t. A legtöbb esetben van valamilyen beépített telepítő varázsló, ami segíti a folyamatot, de előfordul, hogy manuálisan kell telepíteni a WordPress-t vagy egy részét.

A WordPress telepítése után tudod megkezdeni az oldalad szerkesztését. Ehhez szükséged lesz először egy Témára, ami az alapvető kinézetet határozza meg. Ehhez a WordPress automatikusan ad neked 3 megoldást, de további témákat is tudsz keresni a felületen belül. Mindegyik téma másképp működik! Sok esetben telepíteni és tesztelni kell, hogy megfelel-e neked az adott megoldás, létre tudod-e vele hozni az általad megálmodott kinézetet. Ez rengeteg időt el tud venni, hiszen több ezer téma közül választhatsz.


Amint megvan a téma, elkezdheted a szerkesztését az oldalnak. Ezt megteheted az alapértelmezett szerkesztőben, kódolással, vagy keresel egy drag&drop bővítményt, mint például az Elementort vagy a Divi-t. Ezekkel úgy tudod szerkeszteni az oldaladat, hogy közben pontosan látod, hogyan fog kinézni a kész felület (azaz a front end).

Könnyűnek hangzik, de ehhez is kell idő, míg hozzászoksz a kezelésükhöz.

Eddig ott tartunk, hogy belefektettél egy csomó időt (és valószínűleg nem kevés stresszt) az oldalad elkészítésébe, de épp csak az alapvető dolgokat tudtad beállítani. Még nincs hozzá kapcsolatfelvételi opciód, se email feliratkozási lehetőséged. Nincsen keresőoptimalizálás, nem tudod mérni az oldalad látogatottságát. Hiányoznak az olyan „extra” funkciók, mint például az időpont foglalás vagy a megrendelő gomb.

Ezeket mind-mind külön kell beállítanod. Mindegyikhez keresned kell hozzá egy megfelelő bővítményt és kitapasztalnod, hogyan is állítsd be jól.
Viszont még ekkor sem biztos, hogy jól fog működni a weboldalad!

Ekkor is jöhetnek kisebb-nagyobb hibák, elakadások, de ami még rosszabb: nem biztos, hogy az általad megálmodott oldal szerkezetileg megfelelő.

Mire célzok ilyen szemtelenül?

Egy jól működő weboldalnak megvan az alapvető szerkezeti (logikai) felépítése, ami a látogatót arra ösztönzi, hogy megtegye, amire az oldal ki lett találva (azaz konvertáljon). Egy landoló oldal célja általában, hogy megvásárolják az adott ajánlatot. Egy One Page oldal célja általában a tájékoztatás és hogy felvegyék veled a kapcsolatot vagy foglaljanak nálad időpontot. 

Ennek elérését támogatja az oldal szerkezeti elrendezése és szövegezése (copywriting) és a vizuális megjelenése.

Gondolom, most kicsit kavarog a fejed, hogy “Te jó ég, ezt mind egyedül kéne összehoznom?”

Nyugi, van egyszerűbb megoldás is!

Egy weboldal készítő leveszi a válladról a fenti feladatok terhét (kivéve talán a szövegírást)!

A döntés mindig a Te kezedben van! Megtanulod a fentieket, bevállalod a szükséges időt, energiát (és a hibákat), vagy kiszervezed valakinek, aki együtt gondolkodik veled a tervezéskor és elkészíti helyetted végeredményt.

Ebben tudok neked segíteni. Kattints ide a részletekért!


Te megpróbálnál egyedül weboldalt készíteni?